مروري بر سبک پاسخگويي رهبر انقلاب به پرسشهاي دانشجويان
306643.mp3
مروري بر سبک پاسخگويي رهبر انقلاب به پرسشهاي دانشجويان
يکي از ويژگيهاي رفتاري حضرت آيتالله خامنهاي که از سالهاي دور و پيش از پيروزي انقلاب اسلامي آغاز شده و در تمام ساليان مبارزه و خدمت در سنگرهاي مختلف همچنان ادامه يافته، ارتباط با مردم و بهويژه نسل جوان و مخصوصاً دانشجويان و طلاب است که براي هر دوره نمونههاي متعددي قابل اشاره است. از جمله:
* در دوران پيش از پيروزي انقلاب اسلامي:
- روش انتقادي در بحث معارفي و تفسير قرآن خصوصاً براي دانشجويان
- جلسات مکرر با گروههاي مختلف جوانان
* پس از پيروزي انقلاب اسلامي:
- جلسات پرسش و پاسخ در مساجد تهران در ماههاي آغازين پس از پيروزي انقلاب اسلامي
- حضور در دانشگاهها و در جمع دانشجويان پس از اشارهي حضرت امام رحمهالله و برقراري ارتباط صميمي و پرسش و پاسخ با وجود مسئوليتهاي فراوان در شوراي انقلاب، وزارت دفاع، مجلس شوراي اسلامي و...
* پس از انتخاب از سوي مردم بهعنوان رئيس جمهور:
- ادامهي ارتباط با دانشجويان با وجود مسئوليتهاي سنگين اجرايي کشور
- تقويت ارتباط با دانشجويان و برگزاري جلسات پرسش و پاسخ از طريق حضور در دانشگاهها

معظمله در يکي از ديدارهاي دانشجويان فرمودهاند: «البته من سالهاست که با دانشگاهها ارتباط دارم و به همهي دانشگاهها هم رفتهام؛ به دانشگاه شما هم چند بار آمدهام؛ البته آن زماني که شما هنوز دانشجوي اين دانشگاه نبوديد. بالاخره با دوستاني که با دانشگاهها ارتباط دارند، مشورت ميکنيم و به هر دانشگاهي که نرفته باشيم، ميرويم ... من همچنان از دورهي جواني با قشر دانشجو ارتباط داشتهام؛ نه فقط ارتباط صوري، واقعاً ارتباطگيري داشتهام؛ حرف ميزدم، حرف ميشنفتم، مباحثه ميکردم، تعليم ميدادم، ياد ميگرفتم؛ که تا الان هم ادامه دارد. اميدوارم تا هر وقتي که من زنده هستم، رابطهي من با جماعت جوان و دانشجو قطع نشود؛ من اين رابطه را دوست ميدارم.»?

دقت در اين شيوه بهخوبي نشاندهندهي اعتقاد معظمله به کارايي، تأثير و ضرورت اين نوع حضور، ارتباط و پاسخگويي به پرسشهاي جوانان – که آيندهسازان اين کشور و پرچمداران آيندهي اين انقلاب اسلامياند- ميباشد: «من مايل بودم جلسه را با سؤالهاي دانشجويان عزيز شروع کنيم. چون يکي از شيرينترين رخدادها براي انسان اين است که جواناني که مظهر معرفتجويي و استفهام و طالب دانستن و آگاهي هستند، يک چيزي را از انسان بپرسند که انسان ميتواند در محدودهي اطلاعاتش به آن جواب بدهد و انسان به همين اندازه بتواند در رفع سؤال و ابهام در ذهن جوان که مظهر شادابي و نشاط و ميل به پيشرفت است کمک کند بهخصوص با توجه به اينکه ابهامآفريني يکي از سياستهاي اصلي کانونهاي معارض با جمهوري اسلامي است؛ اين خودش يک سياستي است؛ ابهامآفريني؛ نقطهي کور براي ذهنها درست کردن. لذا من وقت عمده را باز هم صرف به همين پاسخ به سؤالات انشاالله خواهم کرد.»?

بر اساس همين اعتقاد و باور است که ايشان بارها مسئولين قواي سهگانه و ديگر نهادها و دستگاههاي کشور را به حضور در اين نوع محافل مخصوصاً دانشگاهها و شنيدن نظرات دانشجويان و پاسخگويي به سؤالات و توضيح عملکرد و مشکلات امور به آنان تشويق و حتي تکليف کردهاند. زيرا از نظر ايشان جوانان متعهد پاکدل و مؤمن اين کشور در صورت شنيدن توضيحات دستاندرکاران علاوه بر مصون ماندن از تبليغات سوء دستگاههاي تبليغاتي استکبار که سعي در تضعيف باور مردم به مسئولان کشور دارند، نسبت به مسئولان کشور همدلي بيشتر پيدا کرده و نقش خود را در پشتيباني از انقلاب و مسئولان کشور بهخوبي ايفا خواهند کرد.
بهعنوان نمونه معظمله در تاريخ ????/?/? خطاب به مسئولان ميفرمايند: «لازم است جلسات نقد و پرسش و پاسخ ميان مسئولين و دانشگاهيان تشکيل شود. بنده از سالها پيش هميشه به مسئولين و به رؤساي جمهوري که در اين مدت بودند، سفارش ميکردم که برويد دانشگاه، برويد با دانشجوها حرف بزنيد. خود من که هميشه ميرفتم. بنده از اول انقلاب و از پيش از انقلاب با دانشجوها ارتباط داشتم و سفارش هم ميکردم.»?

يکي از مهمترين جلوههاي بارز در نحوهي پاسخگويي معظمله به پرسشها رعايت جدي اخلاق اسلامي و حريم اشخاص است. در تعداد قابل توجهي از پرسشها، دانشجويان با ذکر نام دربارهي پروندهي قضايي يا ديدگاههاي سياسي برخي اشخاص سؤال ميکنند. طبيعي است در شرايط خاصي که کشور در سالهاي ???? تا ???? به دليل افراط و تفريطهايي که در محافل سياسي، مطبوعاتي، و حتي برخي دستگاهها و قواي کشور صورت ميگرفت قرار داشت، دانشجويان خواستار موضعگيري صريح مقام معظم رهبري دربارهي اشخاص و گروهها بودند. اما ايشان با دقت تمام در پاسخ عملاً درس عدالت و تقوا را به دانشجويان آموزش ميدهند. براي نمونه:
* دانشجويي به صورت کتبي دو سؤال در مورد فردي خاص و همچنين سرانجام پروندهي شهرداري تهران مطرح ميکند. حضرت آيتالله خامنهاي در پاسخ به سؤال اول ميفرمايند: «در سؤال اول اسم خاص است و من همانطور که گفتم جواب نميدهم.» و در پاسخ به سؤال دوم هم اضافه ميکنند من هيچ دخالتي در اين ندارم، روند قضايي بايد طي شود.»?
* سؤالکنندهي ديگري با ذکر نام فردي تقاضاي اعزام گروه تحقيق به دفتر نمايندگي رهبري در دانشگاهي را ميکند و معظمله در پاسخ فرمودند: «با اجازهي نويسندهي اين نامه
:
