• 1400/12/25 - 09:55
  • - تعداد بازدید: 400
  • - تعداد بازدید کنندگان: 398
  • زمان مطالعه: 7 دقیقه

دوره دانش افزايي با موضوع تاريخ معاصر ايران

307519.mp3 دوره دانش افزايي با موضوع تاريخ معاصر ايران
به گزارش روابط عمومي نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري و به همت دفتر هم انديشي استادان و نخبگان دانشگاه علوم پزشکي ايران، دوره دانش افزايي با موضوع تاريخ معاصر ايران با حضور جمعي از اعضاي هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران و دکتر موسي حقاني، رييس موسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران برگزار شد.
در اين دوره به علل عقب ماندگي ايران از قافله پيشرفت هاي جهاني و جايگاه استقلال ايران در دو قرن اخير پرداخته شد و دکتر موسي حقاني، نويسنده و رييس موسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران تصريح کرد:
دوره قاجار دوره نفوذ غرب و استيصال ايران است، دوره پهلوي دوره وابستگي و سلطه غرب است و دوره بعد از انقلاب هم دوره نفوذ است تا مانند زمان پهلوي به دوران تسط تبديل شود. 

دکتر حقاني با استناد به روايتي از حضرت امير عليه السلام که فرمودند "خدا رحمت کند کسي را که بداند از کجاست، در کجاست و به کجاست" عنوان کرد که اين کلام به لزوم آگاهي از گذشته و حال و لزوم ترسيم آينده اشاره دارد.
رييس موسسه مطالعات تاريخ معاصر به دلايل اهميت تاريخي و جغرافيايي ايران پرداخت و افزود يکي از اين دلايل، واقع شدن ايران در چهار راه حوادث و در قلب سرزميني جهان موسوم به هارتلند است و ديگر اينکه طي دوهزار سال هيچ نسلي از ايرانيان نبوده که حادثه اي بزرگ از جمله جنگ را درک نکرده باشد بعد از موقعيت ويژه جغرافيايي، کشف نفت در ايران اهميت آنرا چند برابر کرد.
دکتر حقاني با بيان اينکه بسياري از مشکلاتي که در ايران پيش آمده ناشي از عدم درک صحيح  از راهبرد قدرت هاي بزرگ نسبت به ايران به علت قابليت هاي بالقوه کشور بود گفت اين قدرتها عملاً تلاش کردند که نبايد در قلب زمين، کشور قدرتمندي وجود داشته باشد براساس اين راهبرد، قدرهاي بزرگ مانند انگليس و روسيه، به اين نتيجه رسيدند که ايران داراي تمدن غني و ظرفيت هاي بالقوه نبايد قدرتمند شود بلکه بايد تضعيف و حتي تجزيه شود بنابراين از ابزارهاي نفوذ، تسلط، کشتار و ويرانگريهاي متعدد براي رسيدن به اهداف خود بهره مي بردند.
حقاني ادامه داد اهميت ايران براي کشور استعماري مانند انگليس مضاعف داشت زيرا بريتانيا، هند را که ثروت و منابع طبيعي سرشار، بازار مصرف بزرگ و نيروي کار ارزان داشت مستعمره خود قرار داده بود و طبق گزارش لرد کرزن و همه لردهاي انگليس در کتاب رستاخيز ايران، ايران سپر دفاعي هند بود و کشور پوشالي يعني محافظ و ضربه گير به حساب مي آمد و همين موضوع ايران را به مدت ???سال عقب نگه داشت، در واقع جمله سرگور اوزلي سفير بريتانيا در ايران که گفته بود "براي صيانت از منافع انگلستان در هند، ايران بايستي در وحوشت و بربريت نگاه داشته شود"، سياست ???ساله غرب در قبال ايران بود و اجازه نمي دادند ايران هيچگونه پيشرفتي داشته باشد.
حقاني افزود بعد ها با کشف  نفت در ايران  در اواخر ???? خود ايران موضوعيت پيدا کرد و انگليس آنرا تصاحب و غارت کرد بنا به گفته چرچيل، نفت ايران مانند خوني در رگهاي فسرده امپراطوري بريتانيا جريان پيدا کرد و و به او حيات مجدد داد. پس از تسلط بر نفت ايران، ??درصد از درآمد نفت کشور متعلق به انگليسي ها و ??درصد را به ايران مي دادند و با اين استدلال غارت نفت ايران را توجيه ميکرد که اگر ما برنفت ايران مسلط نمي شديم نصيب روس ها مي شد. بنابر اين پايه هاي استعمار انگلستان روي منابع هند و بعدها نفت ايران محکم شد.
نويسنده تاريخ معاصر ايران با اشاره به اينکه تجزيه ايران از برنامه هاي قطعي استعمار بود افزود از ????تا????همه دولت هاي ايران تحت فشار انگليسي ها بودند که جزاير ايراني خليج فارس را از ايران جدا کنند چه با فروش چه با اجاره به شرط تمليک، اما بنا به دلايلي دولت هاي قاجار بعد از مشروطه زير بار نرفتند و از اين بالاتر قرار بود بعد از جنگ جهاني اول، ايران به هندوستان ملحق و مستعمره انگلستان شود. بر اساس اسناد موجود در جنگ جهاني دوم، ايران بيطرف در جنگ دو ميليون کشته داد، اسناد امريکايي کشته هاي ايرانيان بعد از جنگ جهاني اول و ايجاد قحطي را تا ?ميليون نفر ذکر کرده اند.
اين استاد دانشگاه گفت استعمار علاوه بر تصميم به تجزيه ايران، نفوذ در حاکميت هاي ايران بويژه در دوران قاجار به بعد را به عنوان يک استراتژي پيش برد و لذا عقب ماندگي هاي ايران بعد از فروپاشي افشاريه هيچوقت جبران نشد، تحميل جنگ هاي روسيه تزاري عليه ايران در زمان فتحعليشاه و نيز تحميل قراردادهاي استعماري مانند ترکمانچاي، ????، گلستان، کاپيتولاسيون و ... مانع پيشرفت ايران در اين دوران شد از جمله موارد نفوذ مي توان به افرادي همچون ميرزا ابراهيم خان کلانتر اشاره کرد که اصالتا يهودي بود و ظاهرا مسلمان شده بود و صدراعظم ايران شد بطوريکه ????در سال  قمري با آشکار شدن خيانت هاي او تمام اعضاي خانواده وي توسط فتحعليشاه کشته ميشوند بعدها ميزرا ابوالحسن خان ايلچي خواهر زاده ميرزا ابراهيم خان کلانتر توسط انگليسيها بعنوان سفير ايران در انگلستان به ايران تحميل ميشود و قراداد گلستان در شرايط اشغال کشور با امضا سرگور اوزلي و ميرزا ابوالحسن خان ايلچي به ايران تحميل شد ، همين فرد بعنوان وزير خارجه ايران قرارداد ترکمانچاي را نيز امضا ميکند. بعلاوه  از طريق فراماسونري نيز که در ايران حاکم شده بود و همه فراماسون ها وابسته به سياست انگلستان بودند نيز نفوذ و تسلط خود را گسترش دادند.
دکتر حقاني مسئله نفوذ رجال مرعوب و ايجاد حقارت ملي نسبت به غرب و عدم استقلال در تصميم گيري از موانع جدي پيشرفت ايران دانست و گفت دوره قاجار دوره نفوذ غرب و استيصال ايران است، دوره پهلوي دوره وابستگي و سلطه غرب است و دوره بعد از انقلاب هم دوره نفوذ است تا مانند زمان پهلوي به دوران تسط تبديل شود. 
دکتر حقاني با اشاره به اينکه در يافتن علل عقب ماندگي ايران بايستي هم دخالت خارجي و هم ضعف و استيصال داخلي را ديد، عنوان کرد در اين بين نقاط روشني مانند نهضت تنباکو، نهضت مشروطيت، ملي شدن صنعت نفت و انقلاب اسلامي نيز وجود دارد که همواره در برابر بيگانگان ايجاد مانع کرده و برنامه هاي آنها را با چالش مواجه نموده است ولي ماهيت استعمار براي چنگ انداختن به ايران هيچ تغييري نکرد اما اين درک در بين بسياري از رجال و حاکمان پديد نيامد بعنوان نمونه مصدق بعنوان شخصيتي وقتي ميخواست ايران را از دست انگليسي ها نجات بدهد بعلت اينکه ماهيت نظام سلطه را درک نکرده بود به امريکاييها متوسل شد بطوريکه براي جلب حمايت امريکاييها ??روز در امريکا ماند اما در نهايت دولت مردمي او توسط خود امريکاييها سرنگون شد يا بعد از جنگ تحميلي يکي از وزراي دفاع وقت امريکا گفته بود که ايران بايد از صفحه روزگار محو شود، 
دکتر حقاني گفت طبق اسناد انگليس، طلايي ترين دوران انگليسي ها در ايران زمان رضاخان بود و با وجود اينکه خود آنها عامل کودتا و بر سرکار آمدن رضا خان بودند اما حاضر نشدند براي پيشرفت ايران به او کمکي بکنند و بر اساي اسناد راه آهن شمال جنوب را هم با هزينه از جيب ملت ستمديده ايران براي تسهيل در اجراي اهداف خودشان ساختند، انگليسيها حتي کشتي حامل قطعات کارخانه ذوب آهن که رضاخان از ايتاليا خريده بود توقيف کردند و اجازه ندادند به ايران بيايد يا اينکه حتي غربيها کارخانه ذوب آهن به محمدرضا پهلوي هم ندادند که مجبور شد کارخانه دست چندم از روس ها بخرد و همراه آن هم جاسوسهاي روسي به ايران آمدند.
در پايان يادآور شد با توجه به گذشته و حال کشور، بهترين راه پيشرفت ايران حفظ استقلال است بعنوان نمونه امروز چين و روسيه نيز دنبال منافع خودشان هستند و بايد براساس منافع ملي با همه کشورها مواجه شد ولي نبايد به بهانه غربگرايي فرصت ارتباط با اين کشورها را با در نظر گرفتن منافع ملي از دست داد بلکه سياست متوازن در تعامل با کشورها براساس شرايط و موقعيت و توانمندي و اولويت هاي کشور ضروري است.
 
 








  • گروه اخبار : اخبار پايگاه
  • کد خبر : 307519
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings