بودجه ويژه کنگره براي براندازي نرم در ايران/ جان کري مسئول اجراي پروژه شد
مبلغ اختصاص دادهشده براي پروژه براندازي نرم در ايران مشخص نشده و ظاهراً محرمانه و شناور است؛ اما در بند ???? همين قانون که به «تعريف مفهومي» و «تعيين رقم بودجه» مربوط به «برنامههاي دموکراسي» ميپردازد، کل اين پروژه که چند کشور ديگر را نيز شامل ميشود، بالغ بر ? ميليارد و ??? ميليون دلار ذکر شده است.
در بند d از بخش b ماده 7041، اين برنامه براندازي تحت عنوان «برنامههاي دموکراسي» تعريف شده و مسئوليت آن به وزارت خارجه آمريکا که هماکنون مسئوليت آن با آقاي جان کري است، سپرده شده است.
مبلغ بودجه اختصاص داده شده براي اين برنامه براندازي نرم در بند 7041 مشخص نشده و ظاهرا محرمانه و شناور است اما در بند 7032 همين قانون، که به «تعريف مفهومي» و «تعيين رقم بودجه» مربوط به «برنامههاي دموکراسي» ميپردازد، مبلغ اين پروژه به صورت کلي بالغ بر دو ميليارد و 308 ميليون دلار ذکر شده که به جز ايران، چند کشور ديگر از جمله روسيه نيز در آن قرار دارند. نامي از کشورهايي چون عربستان سعودي در برنامههاي دموکراسي ديده نمي شود.
بر اساس بند c از ماده 7032، تعريف عبارت «برنامههاي دموکراسي» روشن شده و آمده است که منظور از اين عبارت، برنامههايي است که از حاکميت خوب، انتخابات معتبر و رقابتي، آزادي بيان، تجمع و تشکل و مذهب، حقوق بشر، حقوق کارگري، رسانههاي مستقل، و حاکميت قانون حمايت ميکنند. همچنين برنامههايي که به انحاء ديگر، ظرفيت احزاب سياسي دموکراتيک، دولتها، سازمانها و نهادهاي غيردولتي و مردم را تقويت مي کنند تا از توسعه دولتهاي دموکراتيک و نهادهايي که در برابر مردم پاسخگو و مسئول هستند، حمايت شود.
در دريافت اين بودجه، اولويت با نهادهايي است که تعهد خود را نسبت به دموکراسي و حاکميت قانون نشان دهند. تشخيص اين امر نيز با وزير امور خارجه و يا رئيس آژانس توسعه بين المللي ايالات متحده (USAID) وابسته به وزارت خارجه آمريکاست. آژانس USAID در ايران دفتر ندارد، در روسيه نيز پس از تعطيلي آن به دليل مداخله در آشوبهاي سال 2012 اين کشور(2)، اعلام کرد که اقدامات خود را به صورت غيرمستقيم ادامه خواهد داد.
آژانس USAID به دو طريق نسبت تخصيص بودجه براي اجراي پروژههاي براندازي نرم و آنچه خود «گذار به دموکراسي و آزادي بيان و...» ميخواند، اقدام ميکند. راه نخست، شناسايي افراد و نهادهاي مجري پروژهها از طريق خود آژانس و يا شاخه معروف آن بنياد اعانه ملي براي دموکراسي(NED) است؛ و راه دوم، بررسي درخواست نهادها، افراد و رسانههايي که تمايل به اجراي اين پروژهها دارند. درباره اينکه تاکنون نهادهاي USAID و NED تاکنون چقدر در ايران هزينه کرده اند، رقم دقيق منتشر نشده است اما «کري بولتون» در صفحات 258 و 259 کتاب «انقلاب از بالا» (Revolution from Above ) اشاره ميکند که اين دو نهاد آمريکايي ضمن حمايت مالي سنگين از «انقلاب سبز» در سال 1388 (2009)، فقط در بازه زماني يک سال مانده به انتخابات درخواستهايي براي دريافت 20 ميليون دلار اعانه را بررسي کرده است.(3) طبق گزارش فارين پاليسي ژورنال، سالها پيش از انتخابات 88 اين دو نهاد در ايران فعال بودهاند. کاندوليزا رايس وزير خارجه وقت آمريکا در سال 2006(سه سال قبل از فتنه 88) از کنگره درخواست کرد 75 ميليون دلار بودجه براي گسترش حقوق بشر و آزادي بيان در ايران دريافت کند. بنياد NED نيز طي چند سال منتهي به1388 بالغ بر 4 ميليون و 800 هزار دلار صرف فعاليت هاي خود در ايران کرده بود.(4) برخي فعالان فتنه 88 به دريافت اعانه خارجي براي فتنه اعتراف کرده و برخي رسانهها و افراد، همواره منکر دريافت اين مبالغ شدهاند. آبانماه سال جاري پس از بازداشت چند فعال مرتبط با شبکه نفوذ رسانهاي، آقاي عاصف از کارشناسان سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در رابطه با منابع مالي اين شبکه نفوذ گفت: «آنها عناصر و ساختار بهظاهر پيچيده و غيرقابل شکستي را براي خود ايجاد کرده بودند، زيرا کاملاً نکات حفاظتي را رعايت ميکردند و پوشش مختلف و نامهاي مستعار متعددي را براي خود ايجاد کرده بودند. مبالغ و پولهايي از خارج از کشور براي اين افراد از طريق صرافيها، عناصر محدود و برخي افراد خاص براي اين افراد تزريق ميشد».(5)
به هر صورت، بر اساس بند 3 از بخش f ماده 7032 قانون CAA، حداکثر تا 30 سپتامبر 2017 وزير خارجه آمريکا و رئيس آژانس توسعه بين المللي ايالات متحده، موظف به ارائه گزارش ريز هزينه کرد اين بودجه هستند. شايد دههها بعد که اين اسناد از طبقه بندي خارج شدند، محل دقيق صرف اين بودجه در ايران و دريافتکنندگان آن مشخص شود. اما بلاترديد يکي از وظايف بديهي دستگاههاي امنيتي کشور، شناسايي و انسداد کانال هاي انتقال دلار براي براندازي نرم جمهوري اسلامي است.
باراک اوباما رئيس جمهور آمريکا در دوران رياست خود نامهنگاريهايي به رهبر معظم انقلاب اسلامي انجام داده است که به نوشته رسانههاي غربي، «هدف واقعي از ارسال اين نامهها»، «ايجاد اطمينان از عدم تمايل آمريکا براي تغيير نظام جمهوري اسلامي ايران» بوده است.(6) رهبر انقلاب در سخنراني اول فروردين 1392 در حرم مظهر رضوي با اشاره به اين نامهنگاريها فرمودند: «آمريکائيها مرتب پيغام ميدهند ــ گاهي مينويسند، گاهي پيغام ميدهند ــ که ما قصد تغيير نظام اسلامي را نداريم؛ به ما اينجور ميگويند. جواب اين است که ما نگران اين نيستيم که شما قصد تغيير نظام اسلامي را داشته باشيد يا نداشته باشيد، که حالا هي اصرار ميکنيد که ما اين قصد را نداريم. آن روزي هم که شما قصد تغيير نظام اسلامي را داشتيد و اين را بهصراحت اعلام کرديد، هيچ کاري نتوانستيد انجام دهيد، بعد از اين هم نخواهيد توانست انجام دهيد».(7)
منبع: خبرگزاري فارس
پانوشت ها:
-
1- https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/BILLS-114hr2029enr/pdf/BILLS-114hr2029enr.pdf
2- https://www.rt.com/politics/russia-usaid-putin-washington-elections-474/
3- Kerry Bolton(2011), Revolution from Above, Arktos Media Ltd., United Kingdom. PP 258-259.
4- http://www.foreignpolicyjournal.com/2011/05/14/soros-and-the-state-department-moving-iran-towards-the-open-society/view-all/
5- http://farsnews.com/newstext.php?nn=13940813000226
6- http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13930817001177
7- http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=22233