برگزاري نشست تحليلي با موضوع فرصت هاي کنوني کشور در عرصه سياست خارجي
برگزاري نشست تحليلي با موضوع فرصت هاي کنوني کشور در عرصه سياست خارجي
307479.mp3
برگزاري نشست تحليلي با موضوع فرصت هاي کنوني کشور در عرصه سياست خارجي
نگاه منفعل جناحي، بجاي در نظرگرفتن منافع ملي پاشنه آشيل روابط خارجي ايران در دهه هاي اخير بوده است که بايستي با بينش راهبردي بر اساس منافع ملي بر آن فائق آمد.
نشست تحليلي و پرسش و پاسخ با موضوع فرصت هاي کنوني کشور در عرصه سياست خارجي با حضور جمعي از اعضاي هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران و دکتر سيد مصطفي خوش چشم کارشناس و تحليلگر روابط بين الملل برگزار شد.
خوش چشم با اشاره به اينکه در سياست خارجي همه دستگاههاي کشور در حوزه سخت و نرم و حتي رسانه ها سهيم هستند يادآور شد بايستي بجاي اعمال سليقه شخصي، روابط راهبردي با ساير کشورها را نهادينه نمود و طبق نقشه راه اگر هم مديري تغيير کرد بايد آن را پيش ببرد، بطوريکه بجاي مذاکره محوري بايد طرح داشت و در همه حوزه هاي ديپلماسي از جمله سلامت، حمل و نقل، صادرات، واردات، علم و تکنولوژي با اولويت اقتصادي طرح و نقشه راهبردي وجود داشته باشد و از آنجا که تاکنون در سياست خارجي ازهمه امکاناتي که توليد قدرت مي کند استفاده نشده است نياز به تغييرات اساسي و بنيادي در سياست خارجي هست که نظام درصدد طراحي و اجراي آن براساس منافع ملي و اولويت منطقه اي است.
کارشناس مسائل خارجي با تاکيد بر اينکه وجود نگاه منفعل جناحي، بجاي در نظرگرفتن منافع ملي پاشنه آشيل روابط خارجي ايران در دهه هاي اخير بوده است عنوان کرد گاهي حتي براي کسب قدرت جناحي از اينکه به منافع ملي ضربه بخورد ابايي نبوده است بعنوان مثال پس از روي کارآمدن بايدن کل اصولگراها و کل اصلاحطلبان گفتند بايدن همه تحريم ها را برميدارد و برجام را زنده ميکند و هرکدام از ديگاه جناحي و حزبي خود به موضوع نگاه ميکردند فارغ از اينکه براي رئيس جمهور امريکا چيزي مهمتر از منافع خودش اهميتي ندارد چه ترامپ باشد و چه بايدن چرا که اينها در تاکتيک هاي خود متفاوتند و استراتژي امريکا در قبال ايران تغييري نکرده است.
وي به نمونه ديگري از نوع نگاه به سياست خارجي اشاره کرد و آن توقف سرمايه گذاري در امريکاي لاتين بود که قرباني برجام شد اما پس از نا اميدي از برجام، صادرات به ونزوئلا از سرگرفته شد و بجاي دلار، ذخاير طلا گرفتيم و ديديم که در احياي ديرهنگام اين روابط راهبردي علاوه بر منافع اقتصادي موجب توسعه قدرت نرم ايران شد که قابل امتيازگيري در روابط بين الملل نيز هست.
تحليلگر روابط بين الملل عنوان کرد نگاه و اميد به غرب و امريکا در دولت آقاي روحاني، مانع از تمايل به تحکيم روابط راهبردي با شرق از جمله چين و روسيه شد. بعنوان نمونه پيمان شانگهاي معاهده سياسي نظامي است که ميتواند زمينهساز کسب منافع اقتصادي باشد و اعضا به هم بيشتر نزديک مي شوند که اعتمادساز و زمينه حصول منافع اقتصادي است و از طرفي هم چون ايران ميتواند امنيت منطقه را تامين کند و در دوره جديد نگاه به غرب اصل نيست و شرق و کشورهاي همسايه اولويت دارند باعث شد که بعنوان عضو شانگهاي پذيرفته شود. اين در حالي است که ما از کشورهاي همسايه با ??کشور تراز تجاري مثبت داريم يعني صادرات بيش از واردات است و مشتري صادرات پتروشيمي در زمان تحريم همين کشورهاي منطقه هستند و بسياري از مشکلات اقتصادي با فعال کردن ظرفيت هاي منطقه مرتفع خواهد شد و اين ظرفيت عظيم ميتواند توسعه يابد و قدرت تحريم را تقليل دهد.
خوش چشم درباره تقابل ايران و اسراييل گفت نگاه اسراييل به ما به استراتژي مهار ايران به نيابت از امريکا مربوط است از آنجا که طبق تحليل و توصيه ?? انديشکده برتر امريکا از بين بيش از ???? انديشکده، امريکا بايد درسه گام قدرت ايران را کند و متوقف کنند: حضور منطقه اي، قدرت موشکي و قدرت هسته اي و براي اينکار تهديد باورپذير براي تغيير محاسبات مسئولين، تحريم هاي خاص ايران و جنگ رسانه اي متعدد را پيش رو گرفته است و اسراييل به نوعي مجري برخي از اين استراتژي است اما افزايش سطح بازدارندگي ايران و اقدامات متقابل و موثرعليه رژيم صهيونيستي توان او را ضعيف کرده است از طرفي افزايش موج مهاجرت از اسراييل، هشدارهاي متناوب خاخام هاي يهودي به مسئولان رژيم صهيونيستي و ضربه پذير شدن آن و توان بالاي جبهه مقاومت اسراييل را با بحران هاي جدي داخلي و خارجي مواجه ساخته است بطوريکه طبق پيش بيني ها و تحليل هاي خود آنها امکان از بين رفت آنها قوت گرفته است. درباره عربستان و امارات نيز سياست تنش زايي و برطرف کردن مشکلات کنوني از طريق مذاکره و گفتگو در پيش گرفته شده است.
(30).jpg)
(32).jpg)
(29).jpg)
: