نشست «تاریخ معاصر» با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر احمدی در طرح حامیم
حجت الاسلام والمسلمین دکتر احمدی: قدرتمندترین شخصیت موافق با توسعه درون زا در تاریخ معاصر، حضرت امام خمینی (ره) بوده است.
19251.mp3
نشست «تاریخ معاصر» با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر احمدی در طرح حامیم

به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری، نشست تاریخ معاصر روز سه شنبه 31 مرداد 1402 با حضور معاون محترم فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه علوم پزشکی ایران در سالن همایش های رازی برگزار شد.
در این نشست حجت الاسلام و المسلمین احمدی با بیان زوایایی از تاریخ قاجار تا انقلاب اسلامی به دو نوع الگوی پیشرفت یعنی توسعه غربی و توسعه درون زا اشاره کرده و گفت: توسعه غربی، تابع مبانی فکری فرهنگی غرب بوده و در مقابل توسعه درون زا، تابع شرایط و اقتضائات ملت هاست.
دکتر احمدی با اشاره به دیدگاه شخصیت های تاریخ معاصر از نمونه های بارز توسعه درون زا نظیر امیرکبیر، مدرس، آیت الله غروی(معروف به کمپانی)، جلال آل احمد، دکتر شریعتی و حضرت امام خمینی (ره) نام برد و گفت: با انقلاب اسلامی، انقلاب سیاسی اتفاق افتاد اما همچنان این دو الگو در سطح حکمرانی ادامه یافت و پس از انقلاب الگوی سومی نیز شکل گرفت که تلفیقی از دو نوع الگوی غربی و درون زا بود؛ این سه الگوی توسعه ای، طرفدارانی داشته و فرصت اجرایی-عملیاتی نیز یافته اند.
دکتر احمدی در ادامه به نقد الگوی توسعه غربی و الگوی گزینشی غرب و اسلام پرداخته و گفت: یکی از نقدهای وارده به الگوی توسعه غربی تعیین حد و مرز قدرت های جهانی و توسعه یافته برای سایر کشورهاست و عبور از این مرز، نظم حاکمیت ها را بر هم خواهد زد. کشورهایی که این الگو را انتخاب می کنند ذیل قدرت های برتر جهان تعریف میشوند و مادامی که تعارضی با سیاست ها و منافع قدرت های جهانی نداشته باشند ادامه حیات دارند و هیچ وقت به یک کشور توسعه یافته واقعی و مستقل تبدیل نخواهند شد و همیشه درجه دومی خواهند ماند. ایشان افزود؛ دومین نقد به مدل توسعه غربی این است که پذیرفتن مدل توسعه غربی تبعاتی دارد که ناگزیر باید آن را پذیرفت نظیر فروپاشی نظامات اجتماعی مثل خانواده، گسترش فاصله طبقاتی و گسترش بی عدالتی، ایجاد بن بست های عاطفی و آسیب دیدن مناسبات بین فردی افراد جامعه و ....
الگوی بعدی که مورد نقد دکتر احمدی قرار گرفت، الگوی تلفیقی بود: این الگو با داشتن تفکر و تعهد دینی، معتقد به الگوبرداری از غرب بود اما این تفکر بعد از گذشت مدتی ثابت کرد که قابل اجرا و عملیاتی نیست. چون تمدن غرب یک بسته به هم پیوسته است و گزینش برخی از عناصر آن عملا امکان پذیر نیست.
در مقابل توسعه درون زا، الگویی بود که امام خمینی(ره) باور به تحقق و اجرایی شدن آن داشت اما دولت های بعد از انقلاب اسلامی در تحقق آن موفقیت قابل توجهی نداشتند. اما از نمونه های موفق این الگو، توسعه صنایع دفاعی و رشد در حوزه انرژی هسته ای و صنایع هایتک بوده است. ایشان در پایان افزود توسعه درون زا فقط در صورت اجماع نخبگانی و پایبندی به یک هدف مشخص کارآمد خواهد بود و پیشرفت کشور را تضمین خواهد کرد.
:
کامنت