نشست هم انديشي ائمه جماعت خوابگاههاي دانشجويي دانشگاه
اولين نشست هم انديشي ائمه جماعت خوابگاههاي دانشجويي دانشگاه در سال تحصيلي جديد به منظور تبادل تجربيات و بررسي راهکارهاي عملي براي اقامه باشکوه نمازهاي جماعت و تقويت برنامه هاي جانبي آن تشکيل گرديد.
نشست هم انديشي ائمه جماعت خوابگاههاي دانشجويي دانشگاه
اين نشست که روز شنبه پانزدهم آبانماه در دفتر نهاد دانشگاه و با حضور ائمه جماعت خوابگاههاي دانشجويي پسران و دختران برگزار شد شرکت کنندگان ضمن بررسي مشکلات فرهنگي خوابگاهها ،تجربيات موفق خود را درزمينه اجراي برنامه هاي جانبي در خوابگاه با محوريت نماز جماعت به اشتراک گذاشتند.
در اين جلسه هم انديشي با ارائه راهکارهايي به منظور برپايي و اقامه باشکوه نماز جماعت در خوابگاهها ضمن تاکيد بر تقويت اين مهم به آسيب شناسي فضاي فرهنگي خوابگاهها پرداخته شد. و برلزوم ايجاد سازوکار ارتباطي موثر ائمه جماعت با يکديگر به منظور ارائه برنامه هاي مشترک اتفاق نظر حاصل شد.
لازم به ذکر است اين نشست صميمي که با حضور حجت الاسلام احمدي معاون نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه برگزار شد بصورت ادواري تداوم مي بابد و در فواصل زماني مشخص برگزار مي شود.
***********************************
آثار و فوايد نماز جماعت
منبع: پرسمان دانشجويي
پرسشگر عزيز، در باب فضيلت و آثار نماز جماعت روايات بسياري وجود داردکه به حديثي اشاره مي کنيم:اي محمد! اگر مومن تکبيره الاحرام را با امام جماعت درک نمايد از 600 هزار حج و عمره و از دنيا و آنچه در آن است بهتر است؛ به هفتاد هزار برابر؛ يک رکعت نمازي که مومن انجام دهد با امام بهتر است از صد هزار دينار که صدقه بدهد بر مساکين، و سجده ا ي که مومن با اامام جماعت انجام دهد از آزاد کردن صد بنده بهتر است.(عروه الوثقي، ص 762)
پاسخ تفصيلي:
? اهميت نماز جماعت
غير از آثار فردي و اجتماعي نماز جماعت(که به آنها اشاره خواهدشد)پاداشهاي عظيمي براي آن بيان شده که در اينجا به بعضي ازروايات، اشاره مي شود. از رسول خدا(ص)نقل شده که: «من سمع النداء فلم يجبه من غيرعله فلا صلاه له» (?) نماز کسي که صداي اذان را بشنود و بي دليل، در نماز جماعت مسلمانان شرکت نکند، ارزشي ندارد.
در حديث، تحقير نماز جماعت، به منزله تحقير خداوند بشمار آمده است: «من حقره فانما يحقر الله» (?) شرکت دائم در نماز جماعت، انسان را از منافق شدن بيمه ميکند. (?) و براي هر گامي که به سوي نماز جماعت و مسجد برداشته شود، ثواب و حسنه در نظر گرفته شده است. (?) همين که کسي براي شرکت در نماز جماعت از منزل خارج ميشود، يا در مسجد، در انتظار نماز جماعت به سر ميبرد پاداش کسي را دارد که در اين مدت، به نماز مشغول بوده است. (?) تعداد حاضران در نماز جماعت، هر چه بيشتر باشد، پاداش آن بيشتراست. اين کلام رسول خداست که فرمود: «ما کثر فهو احب الي الله» (?) حديث جالبي در بيان فضيلت نماز جماعت است که قسمتي از آن در رساله هاي عمليه هم ذکر شده است. ترجمه تمام حديث چنين است: رسول اکرم صلي الله عليه وآله فرمودند:جبرئيل پيش حضرت رسول صلي الله عليه وآله آمد (با 70000ملک بعد از نماز ظهر)گفت يا محمد!همانا خداوند بر تو درود ميفرستد وبراي شما هديه اي فرستاد که به پيامبران ديگر نفرستاده است.فرمود چيست؟جبرئيل فرمود:
1)سه رکعت نماز وتر(دورکعت شفع ويک رکعت وتر)
2)نمازهاي پنج گانه به جماعت
حضرت رسول صلي الله عليه وآله پرسيد مگر نماز جماعت چه فايده اي براي امت من دارد؟
فرمود: اگر در نماز جماعت دونفر اقتدا کنند خدا براي هريک نفر در هر يک رکعت 150 نماز مينويسد. اگر سه نفر باشند براي هررکعت 600 نماز براي هريک مينويسد. اگر چهار نفر باشند براي هر رکعت براي هر نفر1200 نماز مينويسد. براي شش نفر براي هرررکعت 4800نماز براي هر فرد مينويسد. براي هفت نفر براي هر نفر وهررکعت9600نماز نوشته ميشود. براي هشت نفر براي هر نفر وهررکعت 19200نماز مينويسد. زماني که نه نفر باشند براي هر نفر وهررکعت 36400 نماز مينويسد. براي ده نفر براي هر نفر وهررکعت 72800نماز نوشته ميشود.گر تعداد افراد از ده نفر گذشت دراينصورت اگر آسمان صفحه وکاغذ ودرختان قلم وجن وانس وملائکه نويسنده باشند نميتواند ثواب يک رکعت از آن را بنويسند.همين که عدد افراد از ده نفر گذشت، حساب آنرا جز خداکسي نميداند. (?) در حديث ديگر است: هر که نماز جماعت را دوست بدارد، خدا و فرشتگان او را دوست ميدارند. (?) در زمان پيامبر(ص)هرگاه افراد نماز جماعت کم ميشدند، آنحضرت به جستجو و تفقد از افراد ميپرداخت و ميفرمود: شرکت در نماز صبح و عشاء، بر منافقان از هر چيز سنگينتر است. (?) قرآن نيز، از اوصاف منافقان، بي حالي و کسالت هنگام نماز را بيانکرده است. (10) چرا که سحر خيزي و حضور در جماعت مسلمين، آن هم ازراههاي دور و در گرما و سرما، نشانه صداقت در ايمان و عشق نمازگزار است.
حضور در نماز جماعت، خاص يک منطقه نيست. انسان در هر جا که باشد، خوب است به فکر نماز جماعت و حضور در آن و تشويق ديگران باشد.
رسول خدا(ص)در باره اهميت جماعت، فرمود: «صلاه الرجل في جماعه خير من صلاته في بيته اربعينسنة. قيل: يا رسول الله!صلاه يوم؟فقال(ص): صلاةواحدة» (??) يک نماز با جماعت، بهتر از چهل سال نماز فرادي در خانهاست. پرسيدند: آيا فقط يک روز نماز؟ فرمود: بلکه يک نماز. و ميفرمود: صفهاي نماز جماعت، همانند صف هاي فرشتگان درآسمان چهارم است. (??) اولين نماز جماعتي هم که بر پا شد، به امامت رسول خدا و شرکت حضرت علي (عليه السلام) و جعفر طيار(برادر حضرت علي(عليه السلام)) بود. همين که ابوطالب، فرزندش علي(عليه السلام) را ديد که به پيامبر اقتدا کرده، به فرزند ديگرش جعفر گفت: تو نيز به پيامبر اکرم اقتدا کن و اين جماعت دو سه نفري، پس از نزول آيه «فاصدع بما تؤمر» بود، که فرمان به علني ساختندعوت و تبليغ ميداد. (??)
? آثار نماز جماعت
بر پايي فريضههاي ديني به صورت دسته جمعتي، غير از پاداشهاي فراواني که ياد شد، در زندگي فردي و اجتماعي امت مسلمان نيز، آثارمثبت و فراواني دارد که به برخي اشاره ميشود:
?) آثار معنوي
بزرگترين اثر معنوي نماز جماعت، همان پاداشهاي الهي است که گفته شد. روايت است که شبي، علي عليه السلام تا سحر به عبادت مشغول بودند. چون صبح شد، نماز صبح را به تنهائي خواندند و استراحت کردند.
رسول خدا(ص)که آنحضرت را در جماعت صبح نديد، به خانه اورفت. حضرت فاطمه(ع)از شب زندهداري علي(ع)و عذر او از نيامدن بهمسجد سخن گفت. پيامبر فرمود: پاداشي که بخاطر شرکت نکردن در نماز جماعت صبح، از دست علي(ع) رفت، بيش از پاداش عبادت تمامشب است. (??) رسول خدا(ص)فرموده است: لان اصلي الصبح في جماعه احب الي من ان اصلي ليلتيحتي اصبح (??) اگر نماز صبح را به جماعتبخوانم، در نظرم محبوبتر ازعبادت و شب زندهداري تا صبح است.
بخاطر همين فضيلت و پاداشهاست که اگر تعداد نمازگزاران از ده نفر بيشتر شود، اگر تمام آسمانها کاغذ، و درياها مرکب و درختها قلم شودو فرشتگان بنويسند، پاداش يک رکعت آنرا نميتوانند بنويسند.(??) و نماز جماعت با تاخير، بهتر از نماز فرادي در اول وقت است. (??)
- آمرزش گناهان:يکي از مواردي که سبب مغفرت وآمرزش گناهان ميشود,شرکت مداوم درنماز جماعت ومحافظت از آن است. درحديثي از امام باقر( عليه السلام )چنين ميخوانيم:سه چيز است که موجب کفاره وآمرزش گناهان ميشود:1. وضوي کامل در هواي سرد2. درشب وروز براي نماز ها قدم برداشتن3. محافظت ومداومت بر نمازهاي جماعت. درحديثي رسول الله صلي الله عليه وآله ميفرمايند:کسي که در نماز جماعت با ايمان وقصد پاک وخشنودي خدا داخل شود,اعمال خود را از سر گيرد(يعني گناهانش بخشيده ميشود)
رسول اکرم(صلي الله عليه وآله):کسي که بسوي مسجد گام بر ميدارد وتا هنگامي که به خانه اش بر ميگردد خداوند 10 گناه از نامه عملش پاک ميکند.
- انتظار نماز جماعت وکفاره گناهان: چه اسرار وآثاري در نماز جماعت است که رفتن به آن انتظار آن وبرگشتن از آن وخواندن نماز جماعت موجب بخشش گناهان است؟درحديثي از ابي الحسن (عليه السلام) داريم: انتظار نماز جماعت از جماعتي تا جماعتي ديگر کفاره گناهان است.
- سبب محو گناه: در حديثي ديگراز ايشان داريم: آگاه باشيد هرکس به طرف مسجد براي اقامه نماز جماعت حرکت کند براي هر قدم هفتاد هزار گناه وسيئه از او محو ميشود.!
- نجات از دورويي ونفاق: نفاق ودورويي اين است که انسان حال وظاهر خود را طوري به ديگران نشان دهد که باطن قلب وسيره اش جز آن است واين يکي از بيماري هاي روح وروان است.وقرآن مجيد به شدت از نفاق نهي کرده وجايگاه منافقان را در آتش جهنم قرار داده است.رسول اکرم (صلي الله عليه وآل) مي فرمايند:کسي که در دنيا دو رو باشد در قيامت با دوصورت آتشين محشور ميشود وبراي درمان وعلاج اين خطيئه بزرگ ونقص آشکار راههايي وجود دارد که يکي
