برگزاری نشست تحلیلی حقوق بشر و فلسطین در ایام گرامیداشت روز حقوق بشر در جهان
نشست تحلیلی با موضوع مواجهه سازمان های حقوق بشری جهان با حضور جمعی از اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران و دکتر محمدحسین ضیایی فر دبیر کمسیون حقوق بشر اسلامی برگزار شد.
نشست تحلیلی با موضوع فلسطین و مواجهه سازمان های حقوق بشری جهان با حضور جمعی از اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران و دکتر محمدحسین ضیایی فر دبیر کمیسیون حقوق بشر اسلامی برگزار شد.
دکتر ضیاییفر دبیر کمسیون حقوق بشر اسلامی در ابتدای این نشست با ابراز اینکه ۷۵ سال قبل اعلامیه جهانی حقوق بشر تصویب شد به همین مناسبت در دهم دسامبر (۱۹ آذر ماه) روز جهانی حقوق بشر، برنامه هایی در سراسر جهان اجرا شد و این مناسبت درحالی گرامی داشته شد که در سرزمین های اشغالی فلسطین، بزرگترین جنایات علیه بشریت جلوی چشم همگان، رقم می خورد و افکار عمومی جهان و ملت ها، این روزها نسبت به حقوق بشر و حقوق بشردوستانه قضاوت می کنند. آنچه در این دو ماه روز گذشته درحال رخ دادن است برای مردم جهان شوک آور بوده و حرکت این روزهای ملت های مختلف نشان می دهد وجدان عمومی بشریت بیدار است.
دکتر ضیایی فر با بیان اینکه بعد از بیانیه حقوق بشر در سال ۱۹۴۸ دهها سند حقوق بشری در سطح جهانی نوشته شده و درباره حق های مختلف هنجارسازی سازی صورت گرفته و نظام ها و مکانیسم هایی بوجود آمده که نظارت بر اجرای این قوانین و اسناد را فراهم می کند.
استاد دانشگاه با بیان اینکه در کنار نظام بین الملل حقوق بشر که ماهیت افشاگرانه دارد، نظام حقوق بشردوستانه بین المللی بوجود آمده که ویژه جنگ و بلایای طبیعی است و کمیته بین المللی صلیب سرخ متولی آن بوده و فعالیت های آن اغلب محرمانه است. در ایران نیز کمیته بین المللی هلال احمر متولی همکاری های بین المللی در این زمینه است. بر اساس نظام حقوق بشردوستانه بین المللی حمله به غیر نظامیان، استفاده از تسلیحات ممنوعه و حمله به مراکز خدمات عمومی مانند مدارس و بیمارستان ها ممنوع شمرده شده است.
دکتر ضیایی فر با ابراز تأسف از اینکه با وجود این همه قوانین و مقررات جهان شمول، برخی نقاط جهان از جمله سرزمین های اشغالی فلسطین استثنا شده و نظارت پذیری در مورد آن پیاده نشده و بعنوان برجسته ترین مصداق عدم نظارت پذیری نظام بین المللی حقوق بشری است گفت از سال ۱۹۴۵ تا ۱۹۸۰ حدود یکصد کشور جدید به سازمان ملل پیوستند که اغلب اینها تحت استعمار بودند و با استفاده از اصل حق تعیین سرنوشت و تلاش ملت هایشان آزاد شدند. وی ادامه داد انبوهی از قواعد و حجم زیادی از سازمانهای بینالمللی وجود دارد اما یک رژیم اشغالگر با حمایت امریکا و انگلیس همه اینها را بی اعتبار و بی خاصیت کرده است.
دبیر کمسیون حقوق بشر اسلامی در پاسخ به این پرسش که آیا حمله حماس در هفتم اکتبر از دید نظام لحاظ قوانین بین المللی حقوق بشر قابل دفاع است یا خیر، گفت بر اساس قطعنامه سازمان ملل در سال ۱۹۶۷، مواضع مورد یورش حماس، جزء سرزمین های اشغال شده توسط اسراییل به شمار می آید که حتی در سازمان ملل از آن به عنوان سرزمین های تحت اشغال نام برده می شود و حتی در این زمینه گزارشگر حقوق بشر هم وجود دارد که البته با وجود فشارهای صهیونیست ها هرکسی جرأت کاندیدا شدن برای قرار گرفتن این جایگاه را ندارد.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا مردم تحت اشغال حق دفاع مسلحانه از خود را دارند گفت این دفاع از لحاظ موازین حقوق بین المللی مشروع بوده و کاملاً مطابق با موازین حقوقی است و اگر توان اخراج اشغالگر از طرق دیگر نباشد دفاع مسلحانه برای آنان مشروع است مانند آنچه قبلاً آلمانیها در برابر اشغالگری فرانسویها انجام دادند. از طرف دیگر بر اساس حقوق بین الملل، اشغالگر در برابر مقاومت مردم سرزمینی که اشغال کردهاند حق دفاع ندارد و باید آنجا را ترک کند.
دکتر ضیایی فر گفت طبق آمار سازمانهای رسمی از ابتدای این جنگ تاکنون بیش از ۱۸هزار نفر که حدود ۱۰هزار کودک در بین اینها وجود دارد، بیش از ۲۰۰نفر از کارکنان سازمان ملل، حدود ۸۰خبرنگار توسط رژیم صهیونیستی قتل عام شده اند علاوه براین کشتار و جنایت بزرگ، ۴۵۰بار حمله به بیمارستان ها و انهدام مساجد، کلیساها و مراکز تامین آب و برق انجام شده است و این استثنا قائل شدن و اقدام گزینشی حقوق بشری درباره این رژیم اشغالگر راه را برای نقص سراسری حقوق بشر و دستگاههای عریض و طویل نظام بین الملل را زیر سوال می برد که بیش از سه دهه است برای همه کشورهای دنیا گزارشات حقوق بشری تهیه می کند.
استاد دانشگاه با بیان اینکه اعتراض دبیرکل سازمان ملل درباره جنایات اسراییل منجر به اعلام بی کفایتی و عدم شایستگی او برای اداره سازمان ملل توسط مقام صهیونیستی شد و همچنین درخواست گوترش برای تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت برای برقراری آتش بس در غزه و توقف این نسل کشی که از وظایف رسمی اوست، با اعتراض صهیونیست ها به این درخواست و در ادامه با وتوی امریکا منجر به بی اعتباری بیش از پیش این شورا شده بطوریکه امروز بهترین تعبیر اینست که علاوه بر نظام ها و نهادهای و سازمانهای بین المللی، کل جامعه بشری گروگان امریکاست چرا که در همین فاصله دوماهه شورای امنیت ۶بار موضوع فلسطین مطرح شد که ۵مورد آنها توسط امریکا وتو شد و همان چند روز محدود آتش بس هم با مذاکراتی امنیتی انجام شد که طرف مذاکرات رییس سیا، رییس سرویس امنیتی مصر و رییس سرویس امنیتی قطر بود.
دبیر کمسیون حقوق بشر اسلامی ادامه داد چهار جرم بین المللی تعریف شده که دادگاه کیفری بین المللی صلاحیت دارد در این موارد ورود کند و اینها شامل تجاوز، نسل کشی، جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی است که همه اینها را رژیم صهیونیستی به پشتوانه آمریکا یکجا انجام داده اما هیچکدام توسط این دادگاهها پیگیری نشده است.
دکتر ضیایی فر در پایان ابراز داشت از نگاه دیگر آنچه در این دوماهه در جریان است فارغ از همه تلخیها، حساس شدن افکار عمومی جهان، بیداری و تظاهرات میلیونها نفری مردم سراسر جهان، فعال شدن نهادهای مردمی حقوق بشری، تقویت آزادیخواهی در جهان، انتقاد از استفاده ابزاری و استانداردهای دوگانه بین المللی، اعتراضات فراگیر دانشگاههای بزرگ جهان را رقم زده که وجدان بیدار ملت ها را باید ستود.
آنچه ما بعنوان یک ایرانی با سابقه فرهنگی و تمدنی امروز در جامعه دانشگاهی و بطور عمومی بعنوان انسان وظیفه داریم اینست که کماکان به این موارد حساس باشیم و حساسیت های انسانی را تقویت کنیم و در شعاع عملکردی و محیطی خودمان هم تاثیرگذار باشیم و همواره آگاهی بخشی کنیم و واکنش مفید و موثری داشته باشیم و به میزان بزرگی حادثه احساس مسئولیت بیشتری در روشنگری و آگاه سازی داشته باشیم.