• 1401/03/17 - 10:09
  • - تعداد بازدید: 1383
  • - تعداد بازدید کنندگان: 1381
  • زمان مطالعه: 8 دقیقه
استاد گلشني در نشست تحليلي با موضوع علوم پزشکي انساني عنوان کرد: در دو دهه گذشته در ميان سرآمدان علم در جهان تحولاتي رخ داده که نسيم آن در دان?

برگزاري نشست تحليلي با موضوع علوم انساني پزشکي

307544.mp3 برگزاري نشست تحليلي با موضوع علوم انساني پزشکي
به گزارش روابط عمومي نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري، با توجه به اهميت مباحث علوم انساني و گرايش روزافزون دانشگاههاي بزرگ جهان براي ارتباط بيشتر علوم انساني و علوم ديگر، نشست تحليلي با موضوع علوم انساني پزشکي با حضور جمعي از اعضاي هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران و دکتر مهدي گلشني استاد ممتاز دانشگاه شريف برگزار شد.

در اين نشست حجت الاسلام دکتر محمود عيسوي مسئول نهاد دانشگاه با تاکيد بر اهميت برگزاري اين نشست ها، به تبيين ضرورت همکاري علمي گروهها و دانشگاه هاي مختلف براي ارتقاء علم و پژوهش در کشور پرداخت و ابراز داشت يکي از عناصر تشکيل دهنده هر تمدني علم و دانش است چنانچه تاريخ نشان داده در کشور ما و کشورهاي مسلمان هرگاه به دانش توجه ويژه شد، تمدن اسلامي شکوفا شده و وقتي که اين چراغ کم‌ سو شد تمدن اسلامي نيز کم فروغ شد لذا اگر بخواهيم باز هم در صحنه جهاني جايگاه خود را داشته باشيم و به لحاظ تمدن انسان ساز و جامعه ساز مبتني بر آموزه‌هاي اسلام حرکت کنيم ناچاريم به علم توجه ويژه و نگاه متفاوتي داشته باشيم. 
حجت الاسلام عيسوي عضو هيأت علمي دانشگاه علامه طباطبايي گفت اعتقاد بر اين است که علوم با هم تعامل دارند علوم انساني به خاطر همين عاملي که دارند اشتراکات مختلف پيدا مي‌کنند نظير ابن سينا که  هم در فلسفه و هم در پزشکي مبرز بود. وي ادامه داد در اثر تحولات رنسانس، دانش به سمت تخصص‌گرايي حرکت کرد به گونه اي علوم از هم فاصله گرفتند البته  تخصص گرايي از اين جهت مفيد بود که دانش بشر را عميق تر کرد اما آسيب زا هم بود که علوم مختلف را از هم جدا کرد و کمکي که ميتوانستند به هم بکنند را از بين برد.
مسئول نهاد دانشگاه با ابراز اينکه علوم مختلف گاهي موضوع مشترک دارند گاهي هدف مشترک دارند گاهي روش مشترک دارند گاهي براي هم موضوع درست مي کنند گاهي براي هم سوال درست ميکنند و انواع و اقسام اين ارتباطات بين علوم وجود دارد گفت اگر در عين حال که توجه به تخصص ها داريم و مطالعات تخصصي و جزئي و انجام مي‌دهيم به اين نوع ارتباط بايد توجه و نگاه بکنيم و دقت کنيم قطعاً دانش و عميق تر خواهد شد و اين مطلب نياز به تبيين دارد و در دانشگاه‌ها بايستي به آن پرداخته شود و اين جلسات شروعي براي اين مهم در دانشگاه ما خواهد بود که با همراهي و همکاري اساتيد و اعضاي هيأت علمي ثمرات و نتايج مثبتي را به دنبال خواهد داشت.
دکتر مهدي گلشني استاد فيزيک و بنيانگذار فلسفه علم در دانشگاه صنعتي شريف با اظهار تاسف از اينکه در دو سه دهه اخير تحولاتي مهم در ميان سرآمدان علم در غرب رخ داده است که نسيم آن به ايران نوزيده، بيان کرد اين امر بخاطر نفوذ بسيار غرب در دانشگاههاي ماست و مانع ورود اين ديدگاهها به ايران شده است و متاسفانه فقط اداهاي زشت غرب در محيط ما تقليد ميشود.
وي در تبيين اين نکته ابراز داشت بعنوان نمونه دو دهه است که علوم انساني پزشکي درغرب رواج يافته ولي اينجا خبر چنداني از توجه به اين مقوله از دانش نيست. 
استاد گلشني با اشاره به اينکه فلسفه طبيعي، رياضي و متافيزيک يعني اصول کلي حاکم بر بقيه علوم از زمان يونان و دوران تمدن اسلامي رواج داشته است عنوان کرد تمام دانشمندان درجه اول جهان اسلام فعاليتهاي علمي خود را عبادت مي دانستند و هيچ نوع تفکيکي بين علوم و اعمال عبادي قائل نمي شدند که صريح آن نيز در روايات ما هست،  وي ادامه داد بعد از گذشت قرنها که تمدن غرب از اين مباني فاصله گرفت، امروز سرآمدان علوم در غرب به اين نتيجه رسيده اند که بايد چتري جامع بر سر همه علوم باشد. البته همين ذهنيت و بينش در دانشمندان اوليه علوم جديد هم وجود داشت، بعنوان نمونه نيوتن  گفته بود هدف من از اين کار علمي اينست که بندگان خدا را به سمت او رهنمون کرده باشم. اما در دوره اي به بعد اينها ناديده گرفته شد مثلاً لاک فقط براي علومي شأنيت قائل شد که با حواس قابل درک باشد، کانت هم راه او را ادامه داد و اين رويه در دانشمندان بعدي تثبيت شد، آگوست کنت هم بر آن تاکيد کرد و اينگونه پوزيتيويست در علم نهادينه شد و به همه جا صادر شد بطوريکه امروز اين نگاه هم در تمام دانشگاههاي ما نيز حاکم است.
بنيانگذار رشته فلسفه علم در دانشگاه صنعتي شريف با ابراز اينکه بسياري از دانشمندان علوم مختلف در  خود غرب  منتقد نگاه غرب به علم شدند مثلاً راسل با اظهار تاسف از کشته شدن ميلونها نفر در جنگ جهاني اول کتابي نوشت و در آن گفت که اگر علم همينطوري پيش برود دانش در دست قدرتمندان و ثروتمندان قرار خواهد گرفت و منحرف خواهد شد.
اشتاد گلشني ادامه داد از ???? به بعد مکاتب مختلف فلسفه علم بروز کرد و چنين عنوان شد که پاسخ سوال درباره ارزش هاي اخلاقي را از علم جديد نميشود بدست آورد زيرا هيچ نظريه اي در هيچ کدام از علوم نيست مگر اينکه بخشي از اصول عام در آن بکار رفته باشد که از خود آن علم نيست. 
بعنوان نمونه يکي از دانشمندان در سال ???? در انجمن امريکايي پيشرفت علم درباره نظريه تکاملي داروين گفت گفت در نظريه تکامل داروين ما يک فرض ثابت را در نظر ميگيريم (آنجه که مي بينيم وجود دارد) و اصل ماورايي آنرا در نظر نميگيريم. فقط به ظاهر پرداخته ميشود و امر ماوراء ظاهر ناديده گرفته ميشود.
تجربيات مخلف از يک پديده منجر به ايجاد تئوري ميشود که آنهار را توجيه کند امروز گفته ميشود از تجربيات مشابه ميتوان بجاي يک تئوري، چند تئوري مختلف  استنباط کرد. 
فلسفه نقش خيلي مهمي در علوم دارد انيشتن همان اول که نظريه کوانتوم پيدا شد بر اين باور بود که فيزيکدان ها و فلاسفه بايد باهم بنشينند و مسائل را حل کنند اما کسي حرف او را گوش نداد ولي امروز به اين نتيجه رسيدند که او درست گفته است
هايزنبرگ گفته بود دنيا را فقط با تخصص خودتان نبينيد و بزرگان علم هم گفته اند يک نگاه کل نگر به جهان داشته باشيد
تحولاتي هم در بعد عملي رخ داد اوايل قرن جمعي از اساتيد دانشگاه ام آي تي بزرگترين دانشگاه تکنولوژي امريکا  طي مقاله اي اعلام کردند ما فارغ التحصيلان مهندسي در جامعه امريکا موفق نيستند بعد از اين طي نشستي که با دانشگاه علوم انساني داشتند به اين نتيجه رسيدند که دانشجوي مهندسي حتما بايد دروسي از علوم انساني در اين دانشگاه فني مهندسي را انتخاب کند کار بجايي رسيد که ليسانس مشترک بين علوم انساني و علوم پايه و علوم مهندسي طراحي و اجرا کردند و حتي رشته فلسفه علم گذاشتند بعدها در انگليس نيز فوق ليسانس مشترک فيزيک و فلسفه راه انداختند
بعد از اينکه در امريکا دانشگاههاي مهم  مانند ييل و کلمبيا و نيويورک،  ائتلاف کردند که فيزيکدان ها و فلاسفه مسائل مشترک فيزيک و فلسفه را حل کنند بلافاصله در انگليس دانشگاههاي آکسفورد و کمبريج با هم ائتلاف کردند که بين علوم تعامل کنند و مسائل را بصورت مشترک حل کنند اما متاسفانه هنوز اين نسيم به محيط دانشگاهي ما نرسيده در حاليکه در بخشهايي از  غرب نه تنها فلسفه احيا شد بلکه توجه به دين هم احيا شد، تا جايي که انجمن بين المللي علم و دين در دانشگاه کمبريج تاسيس شد.
همچنين در بين دانشمندان، جورج اليس از فيزيکدانان طراز اول دنيا معتقد است که ديدگاه کل نگر که اصول عام نظير اصل جهان خالق دارد، اصل هدفداري و خداباوري طبيعت، اصل منحصرا ماده نبودن طبيعت بايد بر علم حاکم باشد و نظير اينها امروز توسط انديشمندان غربي دنبال ميشود.
استاد گلشني در تبيين موضوع علوم انساني پزشکي هم با ابراز اينکه عوامل نفوذي نگذاشتند تحولات مهمي که در سطح سرآمدان علم مطرح بوده در محيط دانشگاهي ما مطرح شود گفتند هم اکنون طب کل نگر در امريکا رواج دارد و در اين رابطه انجمن سلامت و پزشکي يکپارچه، دانشگاه سلامت طبيعي و مرکز ملي کل طب نگر تاسيس شده است که تمام زير شاخه هاي طب هاي سنتي و مکمل را در خود جا مي دهد.
دکتر گلشني ادامه داد وقتي علوم انساني در دانشکده هاي علوم پايه و مهندسي داير شد اين را به ساير حوزه ها تسري دادند و لذا افرادي در حوزه علوم انساني پزشکي پزشکان را به کل وضعيت بيمار توجه دادند اين نگرش به پزشکان کمک ميکنند که سلامت و درمان را با زمينه هاي فرهنگي بيمار و جامعه تطبيق دهند. وي گفت بسياري از دانشگاهها در غرب در دهه اخير رشته علوم انساني پزشکي تاسيس کرده اند.

استاد در پايان ابراز اميدواري کرد وقت آنست که از مشق نويسي فراتر برويم و سرمشق نويس شويم
و با اشاره به مطالبه رهبر انقلاب از دانشگاهها و مراکز علمي گفت بايستي اولا با دانش خود رفع نيازهاي روز جامعه کنيم و ثانياً در جهت توسعه علم و دانش در جهان خود را ارتقاء دهيم.
 












  • گروه اخبار : اخبار پايگاه
  • کد خبر : 307544
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings