• 1401/08/16 - 14:47
  • - تعداد بازدید: 361
  • - تعداد بازدید کنندگان: 311
  • زمان مطالعه: 5 دقیقه

برگزاری نشست تحلیلی با موضوع بررسی بحران قفقاز جنوبی

7150.mp3 برگزاری نشست تحلیلی با موضوع بررسی بحران قفقاز جنوبی

به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری، با توجه به اهمیت بررسی تحولات منطقه نشست تحلیلی با موضوع بررسی بحران قفقاز جنوبی با حضور جمعی از اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران و دکتر حسین احمدی عضو هیأت علمی دانشگاه و کارشناس حوزه روسیه و قفقاز برگزار شد.

دکتر احمدی ابتدا به جایگاه جغرافیایی نواحی قفقاز پرداخت و گفت ناحیه قفقاز جنوبی میان دریای خزر و دریای سیاه قرار گرفته و شامل سه کشور آذربایجان ارمنستان و گرجستان است. سپس به جنگ های اول و دوم قره باغ بعنوان اولین منطقه ای که بطور رسمی از شوروی اعلام استقلال کرد اشاره کرد و ادامه داد جنگ اول قره باغ از زمان فروپاشی شوروری در سال 1991 شروع شد و سه سال طول کشید. جنگ دوم قره باغ نیز در سال 2020 مصادف با مهرماه 1400 شروع شد و 44روز بطول انجامید و صلح برقرار شد. 
وی  همچنین مسأله اصلی امروز را در این منطقه طرح آذربایجان و ترکیه برای ایجاد یک جمهوری جدید به نام زنگزور در استان سیونیک ارمنستان خواند و گفت استان سیونیک از مرز ایران شروع و تا لاچین ادامه دارد که مرکز آن قپان یا قاپان است و بحران از آنجا شروع شد که 22شهریور امسال از سمت آذربایجان، هفت و نیم کیلومتر در طول و هشت و نیم کیلومتر در عرض وارد خاک ارمنستان شدند و اینها عمدتاً تکفیری های نو سلفی هستند که بافت فرهنگی آنها با بافت تمدنی و تاریخی منطقه نا همگون و ناهنجار است و باعث ایجاد تنش های دائمی و دخالت بیگانگان در این منطقه خواهد شد. اینها گروه های بسیار زیادی از تکفیری ها را قبلا وارد آذربایجان کردند تا با ارمنستانی ها درگیر بشوند و  خشونت و خونریزی را شدت بدهند.
کارشناس ارشد حوزه روسیه و قفقاز با بیان اینکه ضد اسلامی ترین کشور در جهان اسلام آذربایجان است زیرا هم کتاب آیات شیطانی را چاپ کرده و هم حجاب را بعنوان یک تکلیف اسلامی ممنوع کرده است و از طرفی هم در ضدیت با ایران از هیچ اقدامی فروگذار نکرده بطوریکه حتی در کتب درسی آذربایجان نام ایران با پسوندهای ضد ارزشی همراه است و ذهنیت جامعه را با ضدیت با ایران شکل می دهند.
استاد دانشگاه با اشاره به احساس نگرانی از تحولات این منطقه، ایران نیز از دیرباز با تحرکات دیپلماتیک و برگزاری مانورهای نظامی سنگین با تغییر در مرزهای این منطقه که تبعات سنگین دارد ابراز مخالفت شدید کرده است چرا که از طرفی سنخیت فرهنگی و تمدنی ایران با آذربایجان و گرجستان و آذربایجان امکان تعامل همسایگی مسالمت آمیز را فراهم کرده اما با نئوسلفی هایی که قرار است در جمهوری خودخوانده زنگزور مستقر شوند قابل تحمل نیست. از طرف دیگر اگر بواسطه تشکیل جمهوری خودخوانده زنگزور رابطه منطقه جنوب ارمنستان با ایران  قطع شود و سواپ گازی ترکمنستان به نخجوان و نیز صادرات گاز به ترکیه و آذربایجان قطع شده و تمام روابط تجاری ما از مرزهای شمال غرب ایران از بین خواهد رفت. به همین خاطر پس از برگزاری مانورنظامی اخیر اقدام به افتتاح کنسولگری در مرکز استان سیونیک نمود.
دکتر احمدی با یادآوری نظریه تافلر که گفته بود در  قرن 21 افزایش تعداد اعضای سازمان ملل به 300 عضو می رسد و استناد او  نیز به طرح برناردلوییس برای تجزیه کشورهای این مناطق بوده است خاطر نشان کرد تغییرات این منطقه در راستای استقرار ناتو از طریق ترکیه در این جمهوری خودخوانده و توسعه آن تا دریای خزر و حتی مرزهای گرجستان است و لذا هماهنگی بین ایران و روسیه و چین باشد بیش از پیش ضرورت دارد تا  ناتو از طریق ترکیه وارد نخجوان و سپس این منطقه نشود که در غیر اینصورت مشکلات عدیده ای برای منطقه پیش خواهد آمد. 
وی همچنین با یادآوری جمله معروف خانم رایس که خاورمیانه آبستن است و نمی توان جلوی زایمان او را گرفت گفت طبق بیان خود امریکاییها در همان زمان امریکا با 29کشور مذاکره کرده بود اگر داعش مستقر شد او را به رسمیت بشناسند در  با توجه به مداخلات امریکا در منطقه و سابقه ای که در این باره وجود دارد استقرار  و تشکیل این جمهوری به ضرر ما و منطقه خواهد بود و حتی در این باره رهبر انقلاب به روسای جمهور روسیه و ترکیه لزوم عدم تغییر در این مرزها را یادآور شدند.
 
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر درخواست مردم نخجوان برای پیوستن به ایران گفت اگر خبط بزرگ رضا شاه، بواسطه بخشیدن 11کیلومتر از ایران به ترکیه نبود نخجوان با خواست عمومی که در آنجا  وجود دارد راحت به ایران ملحق می شد. اما امروز این امکان دشوار است چرا که در سال 1994 ترکیه با آذربایجان قرارداد 25ساله بسته که در صورت تهدید خارجی ترکیه می تواند بدون اجازه آذربایجان وارد نخجوان شود با وجود همسایگی ارمنستان و ایران با نخجوان بدین معنی است که در این باره اجازه ایران لازم نیست و لذا  نظر به حساسیت منطقه ایران پایگاه نظامی بزرگی در شمال غرب تاسیس کرده است و با توجه به اینکه ایران در تقابل با ناتو از قدرت اول پهبادی برتری برخوردار است در این مانور بخشی از که توان پهبادی کشور به نمایش گذاشته شد. با وجود کم اهمیت شمردن این مانور از طرف ترکیه و آذربایجان پیلم مانور منتقل شد و  ارمنستان با اینکه بیش از 300حزب دارد همه احزاب ارمنستان از مانور ایران حمایت کردند. 
دکتر احمدی در پایان با اشاره به اهمیت راهبردهای فرهنگی در کنار تدابیر نظامی در این زمینه، استفاده از قدرت سخت و نرم در اینگونه موضوعات را یاد آور شد که بسان چرخ دنده مکمل همدیگر هستد و ضرورت دارد برای حفظ منافع ملی و منطقه ای کشور از آنها استفاده کرد.

 

  • گروه اخبار : دانش افزایی اساتید
  • کد خبر : 7150
:
کلیدواژه ها
خبرنگار

نظرات

0 کامنت برای این مطلب وجود دارد

کامنت

Template settings